Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν,
στην Έρευνα Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα η Ελληνικά Πετρέλαια (παλαιότερα ΔΕΠ Α.Ε. και ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε.) αποτελεί διαχρονικά τον κινητήριο μοχλό στην Ελλάδα.
1975 - 1998

Εν αρχή ερευνάται η Ελλάδα από την ΔΕΠ Α.Ε. και ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε.
Το 1975 δημιουργείται η ΔΕΠ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου), με υποδομές και στελέχωση διεθνούς επιπέδου. Για τα επόμενα είκοσι χρόνια, η εταιρεία ερευνά συστηματικά 24 πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί δικαιώματα Έρευνας & Παραγωγής (Ε&Π) υδρογονανθράκων. Κατά τη διάρκεια των ετών, δημιουργείται τεχνογνωσία ενώ καταρτίζονται δεκάδες γεωλογικές και γεωχημικές μελέτες, εκτελούνται γεωφυσικές εργασίες με καταγραφή, επεξεργασία και ερμηνεία 65.000 χλμ. σεισμικών, βαρυτικών και μαγνητικών διασκοπήσεων καθώς και 75 γεωτρήσεις είτε με ιδία μέσα είτε από τρίτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
Ανακαλύπτονται τρία οριακά μη εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα σε Επανομή, Κατάκολο και Αλυκές Ζακύνθου, όμως αποδεικνύεται η ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος σε αρκετές περιοχές (Ιόνιο πέλαγος, χερσαία Δ. Ελλάδα, Β. Αιγαίο, Θρακικό Πέλαγος, Θράκη). Η χρηματοδότηση των ερευνών γίνεται από τα έσοδα παραγωγής του Πρίνου και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το 1986 η ΔΕΠ Α.Ε. ιδρύει την θυγατρική εταιρεία ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων), στην οποία μεταβιβάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Δυστυχώς, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητικές εργασίες μειώνονται σταδιακά και περιορίζονται μόνο σε ορισμένες επιλεγμένες περιοχές (χερσαία Δ. Ελλάδα, Ιόνιο, Θερμαϊκός), εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης από ΔΕΠ Α.Ε. και ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Το 1997 η ΔΕΠ – ΕΚΥ Α.Ε. πραγματοποιεί με επιτυχία τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό και υπογράφονται Συμβάσεις Μίσθωσης σε 4 περιοχές στη Δ. Ελλάδα. Στα Ιωάννινα και στη ΒΔ Πελοπόννησο με τις Enterprise Oil και MOL Plc, ενώ στον Πατραϊκό και στην Αιτωλοακαρνανία με την Triton Energy Cooperation. Σε όλες τις περιοχές, συμμετέχει ως εταίρος η ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 12% .
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στο εξωτερικό
Τον Απρίλιο 1998 δημιουργείται η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., εισέρχεται στο ΧΑ, ενώ η ΔΕΠ Α.Ε. συγχωνεύει τις κρατικές εταιρείες στον τομέα του πετρελαίου (ΕΛΔΑ, ΕΛΔΙΧΗΜΑΚ, ΕΚΟ και την ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε.).
Παρά τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών, ιδιαιτέρως στον Πατραϊκό (εντοπισμός γεωλογικής δομής προς γεώτρηση) και στα Ιωάννινα (γεώτρηση με θετικές ενδείξεις που διεκόπη λόγω τεχνικών δυσκολίων), οι ξένοι εταίροι αποχωρούν από τη Δ. Ελλάδα, λόγω εξαγορών τους από μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (2000 - 2001 η Enterprise εξαγοράζεται από την Shell και η Triton από την Amerada Hess). Η ΕΛΠΕ Α.Ε. επιλέγει να μην συνεχίσει αυτοδύναμα τις έρευνες στην χώρα, με αποτέλεσμα οι 4 περιοχές στη Δ.Ελλάδα, να επιστραφούν στο Δημόσιο.
Την περίοδο 2002 - 2003 η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. έχει χαράξει στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης. Προχωρεί σε επιλεγμένες εξαγορές στην διύλιση και εμπορία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (BP Κύπρου, JPK, OKTA κλπ), ενώ συγχρόνως πραγματοποιούνται εντυπωσιακές κινήσεις στην έρευνα πετρελαίου με την απόκτηση δικαιωμάτων σε Λιβύη (6 περιοχές), Αλβανία (δύο περιοχές) και Μαυροβούνιο (3 θαλάσσιες περιοχές μέσω της εξαγοράς της JPK).
Στην Ελλάδα, οι έρευνες έχουν περιορισθεί σε μελέτες ενώ η Ελληνική Πολιτεία το 2007, προχώρησε μονομερώς, σε νομοθετική ανάκληση από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. των δικαιωμάτων όλων των περιοχών της χώρας (εκτός του Θρακικού Πελάγους).
Η παρουσία της ΕΛΠΕ στο εξωτερικό, θέτει τις βάσεις συνεργασίας με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με την εταιρεία να οδηγείται σε μια περίοδο μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Μετά από διεθνή διαγωνισμό, αποκτά δικαιώματα σε δύο περιοχές στην Αίγυπτο (2005 - 2007) και δημιουργεί θυγατρική εταιρεία με πλήρη στελέχωση και δομές Διαχειριστή (Operator). Παράλληλα στη Λιβύη, εκτελούνται 26 γεωτρήσεις και ανακαλύπτονται συνολικά 200 εκατ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο (2006 - 2008). Τελικά, λόγω των δυσκολιών και των πολιτικών ανατροπών στη Λιβύη, αποφασίζεται η πώληση τους.
1999 - 2008

2009 - 2013
Μπαίνουν οι βάσεις για επιστροφή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στην Ελλάδα
Η ομάδα Ε&Π Υ/Α (Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων) της ΕΛΠΕ Α.Ε., με συσσωρευμένη πλέον διεθνή τεχνική και επιχειρηματική εμπειρία και έχοντας ως παρακαταθήκη την βαθιά γνώση της στη γεωλογία της Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου, εργάζεται συστηματικά και στοιχειοθετεί με αυστηρά κριτήρια ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την έρευνα και παραγωγή στον ελλαδικό χώρο.
Την περίοδο αυτή, το ΥΠΕΝ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα. Η πετρελαϊκή αγορά ωστόσο διστάζει και δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη χώρα παρά τις επίμονες προσπάθειες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., η οποία τελικά συμμετέχει στο διαγωνισμό (Ιούνιος 2012) αποκτώντας δικαιώματα στον Δυτικό Πατραϊκό ως Operator διεθνούς κοινοπραξίας με τις Edison και Petroceltic (σήμερα κοινοπραξία από ΕΛΠΕ Α.Ε. 50% (Operator) και Edison (50%).

2014 - 2019
Η ΕΛΠΕ Α.Ε. δημιουργεί σημαντικό χαρτοφυλάκιο 10 περιοχών στη χώρα
Η ΕΛΠΕ Α.Ε. ενσωματώνει τα νέας τεχνολογίας θαλάσσια σεισμικά δεδομένα της PGS στα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα και διαμορφώνει μια νέα εικόνα του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας (2014 - 2015), δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο ενισχύεται από την μετοχική σύνθεση του Ομίλου και την ισχυρή εμπορική και οικονομική του θέση.
Η ομάδα Έρευνας και Παραγωγής (Ε&Π) Υδρογονανθράκων δημιουργεί και υποστηρίζει τεχνικά και εμπορικά ενδιαφέρουσες γεωλογικές υποθέσεις (ιδίως μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο) και μετά από μία μαραθώνια προσπάθεια προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών δημιουργώντας σημαντικές κοινοπραξίες (Statoil, Edison, ENEL, ExxonMobil, Total).
Το 2014, το Ελληνικό Δημόσιο προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για τρεις (3) χερσαίες περιοχές (Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησος) και για είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος και Κρήτη. Η εταιρεία υποβάλλει προσφορές και αποκτά δικαιώματα σε δύο (2) χερσαίες περιοχές (Άρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο) και τρεις (3) θαλάσσιες (blocks 1 και 10 και block 2 με Total (50%, operator), Edison 25% και ΕΛΠΕ Α.Ε. 25%).
To 2016, με βάση την τεχνική και επιχειρηματική πρόταση της ΕΛΠΕ Α.Ε. δημιουργείται κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών Total (40%, Operator), την ExxonMobil (40%) και την ΕΛΠΕ Α.Ε. (20%). Η ΕΛΠΕ Α.Ε. υποβάλλει αίτηση ενδιαφέροντος στο Ελληνικό Δημόσιο για δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, για τις οποίες ανακηρύσσεται ανάδοχος μετά από διεθνή διαγωνισμό. Παράλληλα συνεργάζεται με την εταιρεία Repsol και η νέα κοινοπραξία (Repsol 50% Operator και ΕΛΠΕ Α.Ε. 50%) τον Μάρτιο του 2018, υποβάλλει προσφορά και αποκτά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο».
Η ΕΛΠΕ δίνει τον ρυθμό στην έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα
Η ΕΛΠΕ Upstream Α.Ε., έχει πλέον δημιουργήσει, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με 10 επιλεγμένες περιοχές στον ελλαδικό χώρο. Σε αυτές εκτιμάται ότι υπάρχουν προς ανακάλυψη σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η ΕΛΠΕ Upstream Α.Ε. αποδεικνύει έμπρακτα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαράβατος όρος σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα της λειτουργίας της με την συνεχή συνεργασία και υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.